Waar zijn de techionista’s en steaministen?

Versterk de digitale skills van meisjes en vrouwen!

Innovatie is van doorslaggevend belang voor onze toekomst en welvaart. Maar momenteel lijkt het vooral een mannenzaak, vooral in de IT- en start-upsector zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. Hoe komt dat? En kan jouw organisatie de trend kenteren?

We spraken hierover met Cindy Smit, Code Ambassador bij de EU en oprichter van vzw Digitale Wolven. Misschien kan ook jouw bib of cultuurcentrum het verschil maken en zo meisjes en vrouwen een stap vooruit helpen.

Ondanks vele inspanningen daalt het aandeel van vrouwen in wetenschappelijke studierichtingen of op de werkvloer nog verder. De huidige cijfers zijn lager dan tien of twintig jaar geleden. Waarom hebben meisjes en vrouwen zo’n achterstand met technologische en digitale skills?

"Door onderwijskeuzes, door gebrek aan rolmodellen en door het vooroordeel dat technologie een mannenzaak is, lopen vrouwen achterstand op in STEAM-vaardigheden (science, technology, engineering, arts and mathematics)."  

"Er wordt nog te veel geredeneerd in hokjes:  dit is voor meisjes en dat voor jongens. Meisjes nemen dit soort impliciete boodschappen over en zijn dan minder geneigd om tech studies of hobby's te volgen."

"Voor de meisjes die het dan toch doen, is het ook niet altijd fijn om in een groep met alleen jongens te zitten. Dat herken ik, ik was zelf vaak de enige vrouw in een groep mannen in tech activiteiten."

Ondanks het feit dat meisjes voor wetenschappen en wiskunde vaak dezelfde resultaten boeken als jongens, geloven ze dat ze er minder aanleg voor hebben. Het gevolg is dat ze minder vaak kiezen voor exacte wetenschappen en informatica in het hoger onderwijs. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de toekomst, volgens jou?

"Dit gaat leiden tot een grote achterstelling van vrouwen op economisch vlak, want technologie is de toekomst en alle jobs komen er ooit wel mee in aanraking."

"Het betekent ook dat vrouwen een kleiner  aandeel gaan hebben in het vormgeven van de wereld. Mannen en vrouwen kijken vaak anders naar de dingen: om apps of tools te ontwikkelen die gebruiksvriendelijk zijn voor iedereen, is het belangrijk dat beide visies worden geïntegreerd."

Fablabs en makerspaces bereiken vaak veel jongens en mannen en dat vinden meisjes soms bedreigend. Bibliotheken en cultuurcentra worden daarentegen als veilige plek ervaren Hoe kunnen bibliotheken en cultuurcentra hun troeven inzetten en meisjes en vrouwen sterker maken?

"Ik ben voorstander van het tijdelijk of eenmalig organiseren van sessies alleen voor meisjes of vrouwen. Vaak zijn één tot meerdere sessies genoeg om meisjes en vrouwen over de drempel te halen en stromen ze daarna gemakkelijker door naar gemengde groepen."

"Het is ook belangrijk dat bibs en cultuurcentra letten op de communicatie rond de activiteit, vaak is die te “mannelijk”. Zet eens een meisje op het promotiemateriaal, stem format, tekst en beeld af op de interesses van meisjes ..."

Zijn er speciale zaken waar je op moet letten als je een activiteit voor vrouwen wil organiseren?

"Zoek een aantrekkelijk format voor meisjes, zo maak je ze warm om langs te komen, ook naar gemengde groepen. Geef meisjes voldoende aandacht tijdens de workshop en laat ze even vaak aan het woord, soms zijn ze wat meer verlegen in een gemengde groep. Het helpt ook als de workshopgever een vrouw is, dan heb je meteen een rolmodel."

"Ga ook voor girly en genderneutrale thema’s, bijvoorbeeld leren coderen aan de hand van kralen door armbandjes te maken. Of doe wat meer unplugged events: die gaan ook over technologie, maar dan zonder toestellen. Je hebt bijvoorbeeld spelletjes rond computioneel denken, met kaartjes leren binair tellen of werk met smart textiles rond mode."

"Als je wil werken rond code kan je eventueel een Coderdiva organiseren, dat zijn speciale sessies van Coderdojo vzw voor meisjes."

Bij wie kunnen organisaties in Vlaanderen terecht voor activiteiten voor vrouwen en meisjes en technologie?

"Rosanne Kerr van Digital Leader Institute in Brussel is ook EU Code Ambassador en geeft workshops voor vrouwen en meisjes. Bij Coderdojo for Divas kan je terecht rond coderen. En bij Digitale Wolven kan je terecht voor workshops voor meisjes en voor workshops over coderen zonder toestellen."


Interessante links:

artikel: Why don’t European girls like science or technology?

artikel: Meisjes leren de toekomst van IT kennen tijdens Digigirlz