Maak je publiek warm voor digitale literatuur

'Digitale literatuur', het klinkt misschien wat vaag voor je publiek. Het is nochtans een boeiende, bloeiende wereld die niemand mag missen. Je kan je publiek dan ook warm maken voor het thema via lezingen of leesgroepen. We zetten een aantal tips en tools op een rijtje.

 

Verken de toekomst met een leesgroep

Auteurs publiceren steeds meer literatuur buiten het papieren boek, zoals in games, virtual reality, webdocumentaires of met gebruik van kunstmatige intelligentie. Zo breidt de literatuur haar werkterrein uit en heeft technologie steeds meer invloed op de vorm van digitaal-literaire creaties.


KVB Boekwerk, het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector deed hier een interessant onderzoek naar. Volgens de onderzoekers kenmerken deze creaties zich door interactiviteit en een modulaire opbouw. Per definitie zijn deze werken dus nooit af en dat onderscheidt hen van de traditionele literatuur. Verder heeft de lezer zelf ook inbreng en wordt de computer soms co-auteur. Ook blijken makers en techknutselaars de initiatiefnemers te zijn die schrijvers op sleeptouw nemen om nieuwe vormen van literatuur en taal te verkennen. Tot slot bepaalt de gebruikte technologie mee de nieuwe creatieve verhaalvormen.

 

Bib Brasschaat organiseerde een interactieve lezing rond digitale literatuur

Nathalie Wilms, adjunct bibliothecaris in Brasschaat, is een verwoed digitaal lezer. Ze woonde een tijdje in de States en leest sindsdien vooral digitaal. Haar iPhone met Kindle app heeft ze steeds op zak en bevat een hele bibliotheek om verloren uurtjes op het openbaar vervoer en op reis te vullen. Ze raakte geïnspireerd om een interactieve lezing over digitale literatuur te geven tijdens de Digitale Week voor de bezoekers van de bib.

Wat hield haar lezing dan in? Ze begon met een overzicht van het digitale aanbod in de bib, besprak o.a. de Fundels, e-boeken en krantenkiosk, en wisselde met het publiek een hele reeks tips uit rond digitale literatuur. Voor jou bundelen we hier de beste tips. Zo kan je zelf aan de slag rond het thema tijdens de Digitale Week. Via de websites hieronder kun je gratis e-boeken downloaden om op e-readers of tablets te lezen. De meeste boeken zijn beschikbaar in EPUB- of pdf-formaat.

Beste sites voor gratis Nederlandstalige literatuur

Beste sites voor gratis Engelstalige literatuur

6 sites met online poëzie

6 sites voor online lezen

 

3 digitaal-literaire creaties om nu te ontdekken

Ice-Bound

Een augmented reality-spel en verhaal, waarvoor je zowel het fysieke boek als de app nodig hebt. Het doel? De onvoltooide roman IceBound van de overleden auteur, Kristopher Holmquist, reconstrueren. De uitgever heeft van een hersenscan van de auteur een kunstmatige intelligentie (genaamd KRIS) gemaakt om het boek te voltooien. Er zijn namelijk persoonlijke redenen waarom de auteur het niet kon afmaken. De uitgever besluit de oplossing te crowdsourcen en daar komt de speler om de hoek kijken.

> Gratis iOS-app voor iPad, ook te downloaden voor Windows. Het boek is online verkrijgbaar via Indie Press Revolution, Amazon en in een aantal boekwinkels. Neem een kijkje op de webite.

Bitterveld

In Bitterveld reist de hoofdpersoon ondergronds door Berlijn, bezoekt hij de herdenkingsmonumenten van de stad en observeert hij de medereizigers. Welk verband is er tussen die observaties en de Tweede Wereldoorlog? Dat is de vraag. De interface is een fictieve plattegrond van Berlijn. De lezer kan kiezen uit verschillende (metro)routes om het verhaal tot zich te nemen, zowel via de plattegrond als via knooppunten in de tekst zelf. Je stapt dus niet alleen over op de metrolijn, maar ook in de verhaallijn neem je een andere wending. De app houdt bij welke (tekst)routes je nog niet hebt bereisd.

> Het verhaal is beschikbaar als betaalde smartphone- en tablet-app in de iOS App Store. De Android-versie staat gepland voor 2018. Neem een kijkje op de website.

Een gelijkaardig maar gratis voorbeeld vind je hier: verhalen van in Nederland ondergedoken Joden, toegankelijk via een non-lineaire kaart.

Arcadia

De laatste creatie is een boek-app met parallelle verhaallijnen, waarin de lezer zelf bepaalt welke weg er wordt afgelegd. Arcadia bestaat uit tien personages en drie verschillende werelden. Alleen de eerste paragraaf is voor elke verhaallijn hetzelfde, daarna kiest de lezer zijn pad, dat soms kruist met een ander pad en soms weer aftakt. Een visuele plattegrond toont alle verhaallijnen. De creatie bestaat niet alleen uit meerdere verhaallijnen, maar ook uit meerdere literaire genres. Afhankelijk van het pad van de lezer is het een detective, een historische roman, sciencefiction, fantasy of mythologie in één app.

Arcadia is ook beschikbaar als papieren boek, maar dit bevat niet al het materiaal dat de app bevat. De digitale vorm maakt het mogelijk voor de lezer om zich te verdiepen in de verschillende narratieve lijnen en perspectieven.

> Gratis iOS-app voor iPhone en iPad waarin je het hele verhaal ontgrendelt met een in-app-aankoop. Neem een kijkje op de website.