Hoe richt ik een CoderDojo op in mijn cultuurhuis?

Om te achterhalen hoe jouw cultuurcentrum of bibliotheek zelf aan de slag gaat met CoderDojo gingen wij te rade bij een expert ter zake, Pieter Dewolf, stafcoördinator bij de Bibliotheek van Waregem. Hij speelde al even met het idee om een CoderDojo op te richten in hun bibliotheek. Volg hier mee hoe hij in Waregem een plan liet uitgroeien tot een succesvolle CoderDojo club.
 

Hoe ben je begonnen met het opstarten van een CoderDojo?

Pieter Dewolf: Veel bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen hebben de wens om iets ‘extra’ toe te voegen aan hun aanbod. In Waregem ook graag iets aanbieden om de digitale geletterdheid van onze inwoners te vergroten. CoderDojo is een leuke manier om een extra dynamiek te geven aan je organisatie en een nieuw publiek aan te trekken.

  • Stap 1: Info verzamelen
Om te beginnen contacteerde ik info@coderdojobelgium.be om Waregem officieel aan te melden als kandidaat-CoderDojo. Zij hielpen me aan een hele hoop nuttige informatie. Ook ging langs bij een CoderDojo in de buurt om een idee te krijgen van hoe zo een werkende Dojo eruitziet. De plaatselijke vrijwilligers hielpen me ook met handige tips and tricks!
  • Stap 2: Locatie

Een eerste grote uitdaging was een goede plek vinden. en CoderDojo brengt natuurlijk wel wat lawaai met zich mee, daar hou je best op voorhand rekening mee. In Waregem namen we net onze intrek in een gloednieuwe bibliotheek met een polyvalente zaal, de perfecte plaats om CoderDojo op te starten.

  • Stap 3: Coaches vinden

Misschien wel de moeilijkste opgave voor elke CoderDojo is voldoende coaches vinden. Al valt dat eigenlijk reuzegoed mee! Ik schreef heel gericht mensen aan in Waregem, die interesse zouden kunnen hebben om coach te worden bij CoderDojo. Ik contacteerde de lokale computerzaken, vroeg naar de gegevens van de informaticaleerkrachten en informeerde bij de technologiebedrijven in de buurt. Op die manier verspreidde het nieuws zich sneller en stroomden er interessante kandidaten binnen. Zo ontstond er in Waregem een hecht team aan vrijwilligers. Elke maand stampen ze met veel zin een CoderDojo workshop uit de grond.

  • Stap 4: Inschrijvingen

Voor de inschrijvingen maakten we affiches en flyers voor het prikbord en de flyerstand in onze bib. Het leuke is dat je met je CoderDojo mensen kan bereiken die je met je traditionele werking niet bereikt. Zo vroegen we ook aan de scholen om de flyers te verspreiden en posters op te hangen. Hang eventueel ook een poster in de lokale supermarkt, de sporthal … Om als officiële CoderDojo erkend te worden, moet je gebruik maken van de Eventbrite tool om je inschrijvingen te beheren. CoderDojo Belgium vzw kan je hier altijd mee helpen. We zijn begonnen met een beperkt aantal plaatsen en maakten daarna steeds meer plaatsen vrij naargelang de groei.

  • Stap 5: practice makes perfect

Nu kon de pret echt beginnen: de start van de CoderDojo. Het leuke is dat er geen strenge regels zijn over hoe je club er moet uitzien en je dus veel ruimte hebt om je eigen draai te vinden. In Waregem werken onze vrijwilligers graag met projecten. Het is uitdagend voor de vrijwilligers om elke maand een boeiende nieuwe opdracht te verzinnen en ook voor de deelnemers is het leuk om steeds met nieuwe technieken/technologie in aanraking te komen.

Heb je nog andere tips om een zelf een Coderdojo op te starten?

Laat je zeker niet afschrikken door de technische kant van een CoderDojo. Ik heb ook absoluut geen ervaring met programmeren. Dat vormt geen enkel obstakel om een Coderdojo op te richten. Van zodra je enkele enthousiaste coaches gevonden hebt, nemen zij dat aspect maar al te graag van je over. Op hun beurt zijn zij blij dat iemand zich met de praktische organisatie van de club bezighoudt.
Een CoderDojo opzetten vraagt wel wat werk maar het is dat werk wel dubbel en dik waard. Het geeft een hele extra dynamiek aan je organisatie en helpt je bovendien om een nieuw doelpubliek te bereiken met je werking.

 

Kriebelt het om zelf wat meer te programmeren of wil je graag het een en ander bijleren over CoderDojo? Schrijf je in voor een bootcamp 

CoderDojo organiseert vanaf dit jaar bootcamps voor coaches. Wil je graag coach worden of denk je er misschien aan om een eigen CoderDojo op te richten? Dan kan je daar terecht voor een snelcursus CoderDojo coach. Op de agenda staat  algemene pedagogiek en didactiek, een inleiding in Scratch, Arduino en mBot. We leren  je ook hoe je dit alles doet op de CoderDojo manier. De cursus is absoluut geen verplicht traject voor wie een CoderDojo wil oprichten of coach wil worden. CoderDojo biedt deze lessen gewoon om geïnteresseerden wat meer te informeren.


Meer weten?

Ga naar de website van CoderDojo Belgium: https://www.coderdojobelgium.be/nl