#digitup17: 4 inspirerende tips waarmee je meteen aan de slag kan

Op 24 februari 2017 vond de tweede editie plaats van DigIT Up, een inspiratiedag voor je werking of voor de Digitale Week 2017. Meer dan 150 cultuurprofessionals zakten af naar Antwerpen om de nieuwste inzichten en interessante ideeën omtrent digitale kunst- en cultuurbeleving te verzamelen. Cultuurconnect zette 4 concrete tips op een rijtje, waarmee je alvast kan experimenteren.*

1. Gebruik digitale tools om je verhaal te vertellen

Iedereen doet gretig mee aan de trend van digital storytelling. Het enige wat je nodig hebt, is een goed verhaal, voorstelling of event. Om je verhaal te vertellen bestaan er heel wat handige webtools, zoals Filip Tielens van De Zendelingen en Kris Custers van Stampmedia uit de doeken deden. Onze top 3:

  • Videoscribe: Maak jouw eigen animatievideo aan de hand van een audiofragment.

  • Timeline of Storymap: een tijdslijn of kaart om je verhaal chronologisch of per locatie te vertellen met foto’s, tekst en video. Steek je programmatie in een origineel kleedje of breng een sfeervol verslag van je event op diverse locaties in de stad.

  • Exposure: Maak mooie verhalen en longreads in een handomdraai.

2. Denk na over het doel van jouw livestreaming

Aan de slag gaan met live streaming begint bij een goede analyse van het doel dat je  wil bereiken. Live streaming bevordert de betrokkenheid en is bovendien erg laagdrempelig en goedkoop. Je hoeft geen technisch expert te zijn, het geheim is aan elk doel de juiste technologie te koppelen.

  • Wil je meer info geven over een voorstelling? Dan stream je op voorhand een interview met de acteurs of regisseur. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk via Google hangouts.
  • Wil je jouw publiek warm maken voor een voorstelling? Dan kan een live video vanuit de coulissen een goed idee zijn en heb je aan een smartphone vaak genoeg.
  • Wil je jouw voorstelling voor iedereen online zichtbaar maken? Dan kunnen live video gadgets als Meevo, Google chromecast ervoor zorgen dat je een kwalitatieve opname kan maken, zonder dat je hiervoor een cameraploeg nodig hebt.

3. Digitale kunst programmeren? Hier haal je inspiratie

Digitale kunstkenners Jonathan Thonon (Théatre de Liège), Marine Bisiaux (digitaal kunstenfestival BAM) en Bram Lattré en Thomas Godyn (kunstenaarscollectief ‘t Bedrijf) verklapten hun geheim. Ze vertelden ons waar zij de mosterd halen voor de programmatie van digitale kunsten!

Je kan heel wat inspiratie opdoen door lokale en internationale digitale kunstfestivals te bezoeken. Of je kan deze festivals gewoon volgen op sociale media en inschrijven op hun nieuwsbrieven. Deze festivals kregen we alvast getipt door de experts. Aan jullie om de volgknop te zoeken!

4. Artistieke games spreken een brede doelgroep aan

Het clichébeeld van de asociale, gewelddadige game gaat al lang niet meer op. De games is een volwaardige cultuurvorm die perfect thuishoort in een cc of bib. Artistieke, coöperatieve games zijn ideaal om een brede doelgroep aan te spreken: jong en oud, gamer en cultuurliefhebber, ieder vindt er zijn gading.

Kriebelt het om te experimenteren met games in je werking? Je kan terecht met al je vragen bij Hannes Vanhaverbeke.

Ben je specifiek geïnteresseerd om onze mobiele arcadehal naar je toe te brengen? Dan neem je best contact op met Devillé Arcade.

* Bron: Cultuurconnect