De Leesroute: waar Murakami en de makersbeweging samenvloeien

“Wij zijn overgeschakeld van het aankopen van workshops naar het aankopen van materiaal, zodat we meer kunnen doen voor hetzelfde geld”

 

Twee bibmedewerkers, met een passie voor Murakami en voor de makersbeweging, liggen aan de basis van ‘de Leesroute’. De Leesroute is één van de vele vormen van samenwerking tussen ‘De Vijf’: de bibs van Destelbergen, Melle, Lochristi, Merelbeke en Deinze. Cultuurconnect interviewde Tom Fransen uit de bib van Destelbergen, een van de bezielers van het project.

 

CC: Hoe ziet zo’n Leesroute met installaties er uit?
 

Ikzelf en Rudi uit Bib Melle zijn een grote fan van Murakami. Het werk van de Japanse schrijver is enorm beeldend, wat ons inspireerde om er zelf installaties rond te bouwen. Rudi installeerde in elke bib een magische spiegel, waar je informatie op kan laten verschijnen. We gebruikten hiervoor Raspberry Pi, een spiegel-computerscherm, een webcam en passieve infrarood sensor. Daarnaast organiseerden we een Murakamiquiz, die we ontwikkelden met de app Aurasma. We gebruikten de app al eens eerder voor onze mediawijze iBib-sessies voor scholen in Destelbergen.

 

CC: En wat zijn schrijverstafels?
 

Op een schrijverstafel liggen allerlei objecten die we voorzien van een RFID-chip. De bezoekers kunnen de voorwerpen (boeken en allerhande objecten die verwijzen naar het werk van een auteur) inscannen met de RFID-lezer en krijgen zo informatie over een auteur en zijn werk. Onze RFID-schrijverstafels zijn uiteraard een knipoog naar de uitleenbalies in veel bibliotheken. We gebruikten voor de tafels Arduino, een microprocessor waar je veel kanten mee uit kan. De vijf bibliotheken hebben de schrijverstafel zelf inhoudelijk uitgewerkt door een auteur te kiezen en er allerhande content rond te verzamelen. Voor de Leesroute hebben we verder een aantal websites, foto's en filmpjes verzameld, die elke bib verwerkte in een eigen parcours aan de hand van QR-codes en de Aurasma-app.
 

CC: De Leesroute kadert binnen jullie bredere werking rond technologie in de bib. Hoe gaan jullie precies te werk?
 

De ICT-werkgroep van het samenwerkingsverband De Vijf is enkele jaren geleden overgestapt van de aankoop van workshops op de aankoop van materiaal. Zo kunnen we meer doen en meer mensen bereiken. Workshops inkopen is goed om mee te beginnen, maar eigenlijk relatief duur en het effect ervan is niet erg duurzaam. Wij kopen nu in groep materiaal aan en begeleiden de bibmedewekers uit De Vijf zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen in hun bib.
 

Deze aanpak loont, want het publiek is heel nieuwsgierig naar de nieuwe technologieën en onze activiteiten lokken veel mensen. We kunnen onze manier van werken goed verantwoorden bij de besturen en slagen er zo in om onze budgetten op te trekken. We begonnen met bescheiden budgetten. In een eerste fase kochten we bijvoorbeeld Raspberry pi's, toetsenborden, muizen en speakers en zelfs Makey Makey's. Het jaar daarna gingen we al wat verder en kochten Arduino's, allerhande elektronica, een 3D printer, 20 tablets en Lego Mindstorms.
 

Dit jaar gaan we extra tablets, LittleBits en Lego Storytelling aankopen. Bovendien kan elke bib de materialen uitlenen voor sessies die ze geven met hun eigen personeel of vrijwilligers. Elke bib maakt hier dankbaar gebruik van!
 

CC: Jullie werken met vrijwilligers, hoe hebben jullie die vrijwilligerswerking uitgebouwd?

Momenteel hebben we in de bib van Destelbergen 10 vrijwilligers die maandelijkse mediawijze activiteiten geven, zoals workshops Arduino, Scratch of Lego Mindstorms. We rekruteren de vrijwilligers via onze mediawijze activiteiten, waar vooral volk naartoe komt met een interesse voor techniek. We spreken hen dan gewoon aan om hen warm te maken voor vrijwilligerswerk. Verder kochten we ook materiaal om een techniekhoekje in te richten in de bib en om onze kleine makerspace in het jeugdhuis te stofferen: de schuur van Destelbergen. De schuur draait heel goed. Een paar jongeren proberen nu zelfs op eigen houtje 3 spotgoedkope 3D printers in elkaar te steken... en dat gaat lukken!