20 ideeën voor acties tijdens #DigiWeek17

Onlangs maakten we de winnaar bekend van de wedstrijd 'Win een workshop twv 750€'. De onschuldige hand van Anna duidde Cultureel Centrum Aartselaar aan als winnaar uit 20 geselecteerde voorstellen. Zij plannen in overleg met Cultuurconnect een workshop in het kader van hun actie voor Digitale Week 2017.
 
Lees hier welke 19 andere voorstellen de jury selecteerde voor de short list en doe zelf inspiratie op voor een actie tijdens #DigiWeek17! De voorstellen staan in willekeurige volgorde.
 

1. vloggen - Leuven

De bib van Leuven wil een workshop rond vloggen organiseren, omdat dat immens populair is bij tieners. Ze willen een populaire (vrouwelijke) vlogger uitnodigen om tips te geven aan tieners over hoe ze zelf een vlog kunnen maken en om hen te begeleiden bij de eerste stappen. Ze leggen  de focus op meisjes, omdat ze het belangrijk vinden dat zij zich ook aangesproken voelen door een digitale workshop, en omdat ze de interesse in technologie en wetenschap bij meisjes willen stimuleren. 


2. robotica - Heers

De bib van Heers ziet een workshop voor tieners in het teken van robotica helemaal zitten. Ze willen werken met recyclagemateriaal rond de themavraag: 'Hoe kan  ik mijn leven als tiener aangenamer maken?'


3. makerspace - Liedekerke

Gemeente Liedekerke wil een mini-makerspace Likert' inrichten in de bib en er jongeren bij betrekken. In samenwerking met de juiste partners (bv. Fyxilab en Digicoders) plannen ze themahoekjes met verschillende demo's/workshops. De jeugbib krijgt eind dit jaar een volledige make-over, ze spelen dan ook met het idee om een klein stukje van de collectie permanent te wijden aan makerspaces/digitaal leren/


4. games - Kortrijk

Tijdens de Digitale Week geeft projectmedewerker Jürgen Van Lerberghe in de bib van Kortrijk een demosessie over hoe je je eigen arcade stick maakt met een microcontroller en een doe-het-zelf MDF- arcadekast. Daarnaast toont hij je hoe je je eigen 'retrogame game machine' maakt met behulp van een Raspberry Pi.


5. digitale brainstorm - Borgerhout

De cultuurcoördinatie van Borgerhout organiseert een digitale brainstorm omtrent de inrichting van de nieuwe bib (bv via minecraft) én aanbod arcadegames.


6. minecraft - Hasselt

De bib van Hasselt wil het item 'poëzie en verhalen' in minecraft uitwerken voor hun leesbeesten van 9 tot 12 jaar.


7. op digikamp - Lebbeke

De bib van Lebbeke organiseert samen met Mediaraven een Digikamp in de bib.  De helft van de dag maken ze vanalles met Mediaraven en de andere helft leven ze zich uit met de dienst sport.


8. fablab - Wijnegem

De bib van Wijnegem plant fablabworkshops i.s.m. lokale partners, zoals seniorenwerking en het OCMW.


9. digital storytelling - Brecht

De bib van Brecht wil aan de slag met digital storytelling ism lokale culturele organisaties. Doel is verkennen van de actuele werking en de historiek adhv persoonlijke verhalen. Zo wordt ook het verhaal van de gemeente verteld en het product kan dienen voor een onthaaldag voor anderstalige nieuwkomers.


10. digitale kunst - Brasschaat

Cultuurcentrum Brasschaat wil een digitaal kunstwerk maken met inbreng van zoveel mogelijk Brasschaatse jongeren (leeftijd middelbare school).


11. digitale kunst - Bilzen

Bibliotheek De Kimpel Bilzen organiseert tijdens de Digitale Week 2017 hun tweede Nacht van de bib, op zaterdag 28 oktober 2017. Ze geven aandacht aan beeldende kunst én digitale ontwikkelingen in een verbazingwekkende symbiose. Ze dromen immers van een prachtig digitaal kunstwerk dat gerealiseerd (geprojecteerd, uitgezonden, gestreamd, met video, licht, audio...) wordt op de immense gevel van onze buur, het cultuurcentrum, en dat zichtbaar is vanop ons openlucht leesterras. Bezoekers van Nacht van de bib kunnen een persoonlijke bijdrage leveren aan het digitale kunstwerk, waardoor het knappe beeld steeds mysterieus wijzigt, verandert, tot leven komt ... 


12. livestreaming - Leopoldsburg

Cultuurcentrum Leopoldsburg livestreamt het concert van Johan Verminnen op 20/10 (o.v.) naar de cafeteria van twee dienstencentra. De (minder-mobiele) bewoners daar mogen zich opkleden, naar de kapper en we leggen een rode loper, zodat het een échte concertervaring wordt!


13. livestreaming - Genk

Ook Bib Genk denkt na over een livestream: hun wekelijkse voorleeshalfuurtjes op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag gaan we streamen naar wie niet naar de bib kan komen. Daarvoor zoeken ze partners, zoals de kinderafdeling van het ziekenhuis als extra zinvolle 'kijkers' en meebelevers.


14. coderen - Destelbergen

De jeugddienst van Destelbergen plant tijdens de Digitale Week workshops in de bib rond code met arduino, scratch ...


15. makerspace - Vilvoorde

De bib van Vilvoorde start in het najaar met een aantal maker-workshops voor jongeren: werken met 3D-printen, plotter, iets ontwerpen op pc met open source software, verhaal maken met elektrisch geleidende verf, ... Een heel geëngageerde leerkracht deelt graag zijn kennis en enthousiasme hieromtrent. 


16. minecraft - Pepingen

Tijdens de zomer organiseert de bib van Pepingen samen met vzw Het Lezerscollectief in het Centrum voor geplaatste kinderen een week rond het 'samen lezen'. Ze zijn er wild van het idee dat jongeren wat ze gelezen hebben ook kunnen verbeelden via minecraft, en in het beste geval nadien ook in 3D kunnen tonen.


17. muziek - Koersel - Beringen

Jeugdhuis Club 9 vzw wil zelf muziekinstrumenten bouwen met jonge muzikanten, mbhv arduino, raspberry pi, oude pc's. Na het traject volgen optredens.


18. digitale kunst - Leuven

M Museum Leuven droomt van een toepassing waar jongeren met licht, schaduw en kleur digitaal schilderen door heel hun lijf te gebruiken in de museumgangen.


19. virtual reality - Beringen

De bib van Beringen zou graag met VR werken om mensen het nieuwe gebouw van de bib en stadhuis te laten ontdekken dat in 2019 wordt gebouwd. Zo creëren ze betrokkenheid, daarnaast willen ze ook via livestreaming cultuurbeleving aanbieden aan de bewoners van woonzorgcentrum. 


Verder stelde 'The Inside Man' - een anonieme inzender - een mini-cultuurlabo-kit voor. Doordat hij anoniem indiende, konden we hem niet selecteren voor de short list, maar zijn idee willen we je niet onthouden:

'Je combineert verschillende digitale tools om tijdens de herfstvakantie kinderen een prototype te laten maken voor een uitdaging in hun lokale context, onder leiding van een kunstenaar.'